Thu11232017

Last updateTue, 11 Jul 2017 6pm

Njoftime:
Back You are here: Home Federata

Technology

Historiku i Shahut ne Shqiperi

 

“Kampionati Kombëtar Shqiptar I shahut starton në vitin 1933 - vit kur u themelua Federata Shqiptare e Shahut dhe Xhafer Caushi,I Elbasanit, e fitoi atë. Trembëdhjetë vjet më vonë u mbajt edicioni i dytë, fituar nga Gaspër Shoshi (17 Nentori) dhe debutimi në arenën ndërkombëtare u zhvillua në Kampionatin Ballkanik të Beogradit (gusht 1946). Rishtarja Kombëtare Shqiptare mori rezultate modeste dhe vetëm dy barazime te mara nga Ahmet Gashi dhe Sotir Qiriaku kundër Bederev bullgare dhe  Yuri Toshev (kampion i Bullgarisë në vitin 1942 dhe 1947).

Në vitin 1953 FShSh hyri  në FIDE ( "Fédération Internationale des Échecs ') dhe nga 24 Maji deri më 26 Qershor te vitit te ardhshem, Bujar Hoxha mori katër barazime në turneun zonal në Pragë dhe Marianske Lazne (atëherë Çekosllovakia) të vlefshme për Kampionatin individual Botëror 1954-57, kundër: GM Gideon Stahlberg (kampioni  suedez në vitin 1927, 1932 dhe 1939), Victor Ciocâltea (kampioni I Rumanisë në 1952, 1959, 1961, 1969, 1970, 1971, 1975 dhe 1979; me vone MI 1957  dhe GM-1978), Eigil Pedersen (kampion I Danimarkes në 1951, 1953 dhe 1961) dhe Hugo Ilmari Solin (Finlandë 1945 kampion).

Në vitin 1956 perseri Bujar  Hoxha, 'ex aequo "( I barabarte) me Eqrem Koncin, ka fituar Turneun Ndërkombëtar të Tiranës, dhe fitorja e tij kundër sovjetikut  Abramov ishte e para e një shqiptari në arenën ndërkombëtare.

Një rezultat prestigjioz ishte vendi i 15 në botë në Olimpiadën e  V – te Studentore të Varnës, në Korrik të vitit 1958,  fitoret  e bukura kundër Islandës (3-1), Irlandës (2.5 deri 1.5), Suedise (2.5 në 1, 5) dhe një barazim madhështor kundër Polonisë (2-2); Teodor Siliqi arriti 6pike në tavolinën nr 4. Por ndeshja më e bujshme është luajtur nga Ylvi Pustina, i cili detyroi të barazonte Mjeshtrin Ndërkombëtar (ne atë kohë GM amerikan me origjinë italiane), Ëilliam James Lombardia, ish Kampion zyrtar I botes  per te rinj,  (titullin e fitoi në vitin 1957). Lombardia  u terhoq nga shahu,  për t'u bërë një prift katolik.

Në Turneun e II Ndërkombëtar në Tiranë (Dhjetor 1959) arritjet me të mira  lidhen me  barazimin e Esat Durakut me hungarezin Jeno Bán (më vonë autori i librit të famshëm " A Vegjatekok Taktikaja”, Corvina- Budapest, në vitin 1963, përkthyer në anglisht: " Taktika e mbylljeve", “simbolet  descriptive” në anglisht,  Dover, 1997). Në janar 1960, ekipi kombëtar fitoi medaljen e tij të parë në Kampionatin Studentor të Ballkanit dhe  atë të Vendeve të Adriatikut në Bukuresht, duke u renditur I treti pas fitores sensacionale ndaj ekipit kampion të studentëve në  botë të  Bullgarisë me rezultatin  2.5 me 0.5 (Pustina-Bogdanov 1 -0, Konci-Zankov 1 -0 dhe Duraku-Stefanov 0.5 me 0.5). Esat Duraku, i vetmi shahist shqiptar i pamposhtur, fitoi medaljen e argjendtë në tavolinën. Nr 2, ndërsa Ylvi Pustina dhe Eqrem Konci, bronxin, përkatësisht në tavolinat 1 dhe 3.

Nga 5 deri në 25 gusht të të njëjtit vit, ne turneun individual para-olimpik në Varna, me tre fitore dhe shumë barazime, Ylvi Pustina fitoi çmimin e veçantë për numrin më të madh të pikave të fituara kundër fituesve të turnout, duke mundur MI Nikola Bochev Padevsky (Kampion I  Bullgarisë në vitin 1954, 1955, 1962 dhe 1964,  e më pas GM-1964) dhe barazuar  me sovjetikun Nikolaj Krogius (më vonë MI-1963 GM-1964, trajneri I  ardhshëm i kampionit botëror 1969-1972, Boris Spassky Vasil'evich).

Shtypi ndërkombëtar vlerësoi arritjen e madhe shahistike të Pustinës. Në këtë turne shahisti shqiptar mundi  dhe MI Oleg Nikolaev Neikirkh (kampion I  Bullgarisë në vitin 1937, 1938, 1940, 1943, 1948, 1953 dhe 1957) dhe MI A. Zdravko Milev (kampioni Bullgar 1952, 1960 dhe 1961); Ai barazoi me GM Petar Trifunoviç (kampion të Jugosllavisë në vitin 1945, 1946, 1947, 1952 dhe 1961) dhe me bullgarin  Emil Stefanov Karastoichev.

Giovani AmillotaDalle origini al gennaio 1960 “ Storia degli scacchi albanesi: parte I

 

Historiku i Shahut

 

“Kampionati Kombëtar Shqiptar I shahut starton në vitin 1933 - vit kur u themelua Federata Shqiptare e Shahut dhe Xhafer Caushi,I Elbasanit, e fitoi atë. Trembëdhjetë vjet më vonë u mbajt edicioni i dytë, fituar nga Gaspër Shoshi (17 Nentori) dhe debutimi në arenën ndërkombëtare u zhvillua në Kampionatin Ballkanik të Beogradit (gusht 1946). Rishtarja Kombëtare Shqiptare mori rezultate modeste dhe vetëm dy barazime te mara nga Ahmet Gashi dhe Sotir Qiriaku kundër Bederev bullgare dhe  Yuri Toshev (kampion i Bullgarisë në vitin 1942 dhe 1947).

Në vitin 1953 FShSh hyri  në FIDE ( "Fédération Internationale des Échecs ') dhe nga 24 Maji deri më 26 Qershor te vitit te ardhshem, Bujar Hoxha mori katër barazime në turneun zonal në Pragë dhe Marianske Lazne (atëherë Çekosllovakia) të vlefshme për Kampionatin individual Botëror 1954-57, kundër: GM Gideon Stahlberg (kampioni  suedez në vitin 1927, 1932 dhe 1939), Victor Ciocâltea (kampioni I Rumanisë në 1952, 1959, 1961, 1969, 1970, 1971, 1975 dhe 1979; me vone MI 1957  dhe GM-1978), Eigil Pedersen (kampion I Danimarkes në 1951, 1953 dhe 1961) dhe Hugo Ilmari Solin (Finlandë 1945 kampion).

Në vitin 1956 perseri Bujar  Hoxha, 'ex aequo "( I barabarte) me Eqrem Koncin, ka fituar Turneun Ndërkombëtar të Tiranës, dhe fitorja e tij kundër sovjetikut  Abramov ishte e para e një shqiptari në arenën ndërkombëtare.

Një rezultat prestigjioz ishte vendi i 15 në botë në Olimpiadën e  V – te Studentore të Varnës, në Korrik të vitit 1958,  fitoret  e bukura kundër Islandës (3-1), Irlandës (2.5 deri 1.5), Suedise (2.5 në 1, 5) dhe një barazim madhështor kundër Polonisë (2-2); Teodor Siliqi arriti 6pike në tavolinën nr 4. Por ndeshja më e bujshme është luajtur nga Ylvi Pustina, i cili detyroi të barazonte Mjeshtrin Ndërkombëtar (ne atë kohë GM amerikan me origjinë italiane), Ëilliam James Lombardia, ish Kampion zyrtar I botes  per te rinj,  (titullin e fitoi në vitin 1957). Lombardia  u terhoq nga shahu,  për t'u bërë një prift katolik.

Në Turneun e II Ndërkombëtar në Tiranë (Dhjetor 1959) arritjet me të mira  lidhen me  barazimin e Esat Durakut me hungarezin Jeno Bán (më vonë autori i librit të famshëm " A Vegjatekok Taktikaja”, Corvina- Budapest, në vitin 1963, përkthyer në anglisht: " Taktika e mbylljeve", “simbolet  descriptive” në anglisht,  Dover, 1997). Në janar 1960, ekipi kombëtar fitoi medaljen e tij të parë në Kampionatin Studentor të Ballkanit dhe  atë të Vendeve të Adriatikut në Bukuresht, duke u renditur I treti pas fitores sensacionale ndaj ekipit kampion të studentëve në  botë të  Bullgarisë me rezultatin  2.5 me 0.5 (Pustina-Bogdanov 1 -0, Konci-Zankov 1 -0 dhe Duraku-Stefanov 0.5 me 0.5). Esat Duraku, i vetmi shahist shqiptar i pamposhtur, fitoi medaljen e argjendtë në tavolinën. Nr 2, ndërsa Ylvi Pustina dhe Eqrem Konci, bronxin, përkatësisht në tavolinat 1 dhe 3.

Nga 5 deri në 25 gusht të të njëjtit vit, ne turneun individual para-olimpik në Varna, me tre fitore dhe shumë barazime, Ylvi Pustina fitoi çmimin e veçantë për numrin më të madh të pikave të fituara kundër fituesve të turnout, duke mundur MI Nikola Bochev Padevsky (Kampion I  Bullgarisë në vitin 1954, 1955, 1962 dhe 1964,  e më pas GM-1964) dhe barazuar  me sovjetikun Nikolaj Krogius (më vonë MI-1963 GM-1964, trajneri I  ardhshëm i kampionit botëror 1969-1972, Boris Spassky Vasil'evich).

Shtypi ndërkombëtar vlerësoi arritjen e madhe shahistike të Pustinës. Në këtë turne shahisti shqiptar mundi  dhe MI Oleg Nikolaev Neikirkh (kampion I  Bullgarisë në vitin 1937, 1938, 1940, 1943, 1948, 1953 dhe 1957) dhe MI A. Zdravko Milev (kampioni Bullgar 1952, 1960 dhe 1961); Ai barazoi me GM Petar Trifunoviç (kampion të Jugosllavisë në vitin 1945, 1946, 1947, 1952 dhe 1961) dhe me bullgarin  Emil Stefanov Karastoichev.

Giovani AmillotaDalle origini al gennaio 1960 “ Storia degli scacchi albanesi: parte I

 

Seminari per Trajnere Fide 23-25 Shtator 2015

Historiku i FSHSH

Ne fillimet e shekullit 19 , loja e shahut mberriti edhe ne Shqiperi nepermjet tregtareve te asaj kohe.Natyrisht qe ishte prone e atyre familjeve, dhe luhej vetem ne tryeza familjare,jo ne ambiente publike.Gradualisht filloi te dukej dhe jashte mureve te shtepive,per tu luajtur dhe ne kafenete e asaje kohe.
Nder lojtaret e pare qe i del 'emri' ne vitet 1910 te ishte Abdulla Tirana nga Elbasani.Ky zotni lojen e shahut e kishte mesuar ne 'Haxhillek' te Persise.Nje dite te vitit 1913,Abdulla Tirana nxori nga shtepia,takemin e tije Shahistik, dhe e vendosi tek Kafene 'shkumbini' te porta e kalase ne Elbasan.Reth ketij lojtari i cili luante mjafte mire per kohen,u mblodhen shum idhtare e dashamires te lojes sa te bukur e te 'cuditeshme' te shahut.Hapja e tij ishte pothuaj standarte kur luante me te bardhet: shtynte dy kuti ushtarin para mbretit dhe para mbretereshes.Kjo menyre loje u perhap shume ne Elbasan dhe jo vetem atje.
Duhej te vinin vitet 30 qe shahu te perhapej si loje kafeneshe,ne shume qytete te vendit,dhe ne disa 'internate' te qyteteve kryesore.Sidoqofte numri i lojtareve mbetej i kufizuar dhe menyrat e lojrave ishin te thjeshta e 'empirike'.
Ne vitin 1933 pati perpjekje per ta bere me te njohur lojen e shahut.Ne Janar te atij viti 'Federata Sportive' qe varej nga enti kombetar 'Djelmenia Shqiptare',u beri ftese gjithe amatorve te kesaj loje 'magjike'(sipas shtypit te kohes) per te mare pjese 'ne te parin kampionat te Shqiperise' qe do te zhvillohej ne Tirane,kundrejte nje takse prej 5 Frangash ari.
Federata per kete qellim ju dergone te gjitha 'shoqerive sportive krahinore' gjithe udhezimet e duhura per zhvillimin e ketije aktiviteti.

Fteses per te mare pjese ju pergjigjen vetem 8 shahist me banim ne Tirane si: Muhamet Vokshi,Muhanet Hoxha.Eqerem Stermasi,Petro Martini,Ahmet Gashi,Xhafer Caushi si dhe dy te huaj (nje Gjerman dhe nje Austriak).
Numri i kufizuar i pjesemaresve rjedh jo vetem per faktin se taksa ishte e larte,por dhe si rjedhoje e shpenzimeve vetiake qe duhej te benin lojtaret per ditet qe duhej te qendronin ne Tirane per kete kampionat.

Nga data 06 Mars der me dt.15 Mars 1933,ne ndertesen e Tenis-Klubit zhvillohet Kampionati i pare Kombetar i Shahut.Gara u zhvillua me sistem 'rethi' me nga nje takim.
Interesi per kete kampionat ishte i jashtezakonshem(sipas shtypit te kohes).Pasqyrimi i tij ne gazetat e kryeqytetit si 'Besa' – 'Vatra' pasohet dhe nga 'Gazeta e Korces' si dhe 'Gazeta Shqiptare' qe botohej ne Bari te Italise.Mbas nje lufte te ashper sportive, vendin e pare ne kete Kampionat e zuri shahisti Xhafer Caushi,i cili laurohet dhe me diplomen e Federates sportive,te nenshkruar nga Kryetari i saj Z.Anton Mazreku.Pervec diplomes,fituesit ju dha dhe nje cmim i posatshem: nje tryeze te punuar ne menyre artistike me katroret e fushes se shahut persiper,nje 'takem' guresh te punuar po ne menyre artistike nga mjeshtri i drurit dhe dashamiresi i shahut Angjelin Kurti,si dhe dy karige.Sot ky komplet Shahistik,gjendet ne muzeun e kultures popullore te Shkodres.

Kampioni i fitoi te gjitha lojrat.Stili i tij ishte agresiv,i gjalle dhe i pasur me goditje te mprehta taktike.Ne vendin e dyte u rendit Petro Martini me 5 pike,mbas s`kualifikimit te shahistit Gjerman i cili u largua ne perfundim te gares.Ne kete kampionat te pare,niveli i lojrave nuk i kaloi caqet e lojrave praktike, me perjashtim te lojrave te Xhafer Caushit,e sidomos ne ndeshjen qe luajti me te bardhat kunder shahistit Gjerman,e cila paraqiti dhe nivel teorik,duke u mbyllur me nje finale te shkelqyer dhe mesimdhenese.Kesaje fitoreje ju be shume jehone nga shtypi i kohes,duke e cilesuar si nje 'loje mjafte interesante,dhe nje sukses te vecante per fituesin e saje'. 
Duhet theksuar se ky kampionat ishte nder kampionatet e para te organizuara nga Federata Sportive,krahas Futbollit,Atletikes e Ciklizmit.

Po japim lojen e Kampionit XH.Caushi (me te bardhat) kunder shahistit Gjerman:

1.d4 d5 2.c4 Kc6 3.Kf3 Fg4 4.cd F:f3 5.dc F:c6 6.Kc3 e6
7.e4 Fb3 8.f3 f5 9.ef ef 10.Fc4 Dh4+ 11.g3 De7+ 12.Mf2 000
13.Te1 Df6 14.Fe3 Mb8 15.Tc1 g5! 16.d5! Ke7 17.Fd4 Dd6 18.F:h8 T:h8
19.dc Dc5+ 20.Mg2 D:c4 21.T:e7 F:e7 22.Dd7 Fb4 23.D:f5 h6 24.cb M:b7
25.Dd5+ D:d5 26.K:d5 Fa5 27.b4 Fb6 28.a4 a5 29.ba F:a5 30.Tb1+ Ma7
31.Mh3 h5 32.Tc1 Th7 33.Tc6 h4 34.Mg4 hg 35.hg Tg7 36.Mf5 Fb6
37.f4 Ff2 38.T:c7+ Tc7 39.K:c7 gf 40.gf Mb7 41.Kd5 Mc6 42.Kc3 Mb6
43.Me4 Ma5 44.Kd1 Fa7 45.Ke3 M:a4(azhurnim) 46.(Kg4) Fb8 47.f5 Mb5 48.Md5 Fa7
49.f6 Fc5 50.f7 Ff8 51.Ke5 Fg7 52.Kg6 Mb6 53.Md6 Fh6 54.Md7 Fg7
55.Ke7 Ff8 56.Kf5 ! Mb7 57.Me8 Fa3 58.Ke7 i ziu dorzohet.    

 

KRIJIMI I FEDERATES SHQIPTARE TE SHAHUT

Kampionati i pare kombetar me gjithe se pati pjesemarje te vogel,per shkaqet qe permendem me lart,pati nje jehone te madhe net e gjitha qytetet e Shqiperise te asaj kohe,si dhe ne te gjitha shtresat e popullsise.Interesimi per kete loje 'magjike' po shtohej cdo dite.Kishte kerkesa te te gjitha llojeve sidomos nga tregtaret dhe intelektualet,per tu organizuar dhe per te patur me shume aktivitete.Per rjedhoje te ketij popullariteti dhe te ketyre kerkesave,linden premisat qe shahu te kishte nje federate te tijen,per te qene me e manovrueshme ne perhapjen dhe zhvillimin e kesaj loje,qe tashme po behej me popullore.
Keshtu,ne dt.14 Maj te vitit 1933 krijohet Federata e shahut me emertimin fillestar 'Bashkimi i shahisteve Shqiptar' me qender ne Tirane.Kjo federate apo bashkim u krijua duke u mbeshtetur ne tre 'boshte':
1.Akti i themelimit
2.Zgjedhja e kryesise dhe kryetarit
3.Hartimi i Statutit dhe Regulloreve te funksionimit


Me kete baze ligjore, qe u sanksionua nepermjet gjykates se shkalles se pare te Tiranes, me 12 Qershor te vitit 1933,per tu kthyer ne person juridik,mori jete dhe nisi nga funksionimi Federata Shqiptare e Shahut ose 'Bashkimi i shahisteve Shqiptare' sic quhej ne ate kohe.

ORGANET DREJTUESE u zgjoghen me shumice votash nga (mbledhja e pergjitheshme e themeluesve).Kandidatet erdhen te zgjedhur po me shumice votash,nga mbledhiet e themeluesve ne qytetet e tyre.Per te drejtuar shoqaten u vendos po me shumice votash si me poshte:
a) Kryetari i nderit
b)Kryetari i federates
c)Tre antar
d)Sekretar / Arketar.

SHAHISTET qe jane aktivizuar dhe dalluar me teper ne periudhen 1933 – 1939 kane qene:

1.Xhafer Caushi 2.Mehmet Vokshi 3.Muhamet Hoxha
4.Petro Martini 5.Ahmet Gashi 6.Eqerem Stermasi
7.Petraq Leka 8.Julius Schvarcc 9.Naxhi Shkupi
10.Angjelin Kurti 11.Koli Marashi 12.Zef Agimi
13.Halit Sollaku 14.Dr.Irfan Pustina  

 Federata e Shahut është anëtare me të drejta të plota EUChess, FIDE Frankophonie Associates, MediterranianChess.

Aktmarreveshje per Implementimin e Shahut ne Shkolla

Statuti I Federatës Së Shahut

  


STATUTI

                       I

                                                                        FEDERATËS SHQIPTARE TË SHAHUT

                      K R E U    I

PARIME TE PERGJITHSHME 

Federata Shqiptare e Shahut është themeluar më vitin 1933 si Bashkimi i Shahistëve Shqiptarë

Federata Shqiptare e Shahut është antëare e  FIDE (Federatës Botërore ) dhe ECU (Federatës Europiane)  të Shahut

 

NENI 1

FORMA LIGJORE, PËRBËRJA, SELIA

1.  “Federata Shqiptare e Shahut” (për efekt të këtij statuti më poshtë do t’i  referohemi FSHSH) është person juridik privat që krijohet në formën e shoqatës, e cila perfaqëson bashkimin vullnetar të shoqatave, klubeve dhe shoqërive  sportive të shahut dhe vepron në përputhje me dispozitat e Kushtetutës në Republikën e Shqiperisë, Kodit Civil, ligjit Nr.9376 datë 21.04.2005 “Për Sportin”, ligjit Nr. 8788, datë 07.05.2001 “Për Organizatat Jofitimprurëse”, ligjit Nr.8789 datë 07.05.2001 “Per rregjistrimin e Organizatave Jofitimprurese” si dhe akte te tjera ligjore dhe nënligjore që rregullojnë këtë aktivitet.

2.  FSHSH, si antare e Federatës Ndërkombëtaretë Shahut (FIDE) dhe asaj Europiane (ECU)  respekton Statutin, Rregulloret, Direktivat dhe Vendimet e tyre dhe siguron respektimin e tyre nga të gjithë antarët e saj.

3.  Selia e FSHSH do të jetë  në adresën :” Rr.Liman Kaba, Ish- Kompleksi Dinamo” Tiranë.

 

                                                                         

 

                                                           

 

 

NENI 2

  EMRI, SIGLA, SIMBOLET, VULA

1.  Emri i plotë i kësaj  shoqate  do të jetë :  “Federata Shqiptare e Shahut”.

2.  Sigla e saj do të jetë F.SH.SH.

3.  FSHSH ka stemen, flamurin dhe vulën e saj, të  cilat përshkruhen  më poshtë:

a.    Stema e FSHSH është një kuadrat me katër katrorë bardhë e zi, me shqiponjën e zezë në qëndër, mbi të cilën shkruhet me gërma të kuqe: FSHSH 1933 dhe poshtë saj: Federata Shqiptare e Shahut.

b.  Flamuri i FSHSH është stema e FSHSH e vendosur në ¼ lart majtas të formatit të flamurit zyrtar me sfond të kuq.

                                                                                     

c.   Vula e FSHSH ka formë rrethore dhe përmban elementët e kërkuar nga ligji

                                                                                                                                                                                                                                                

NENI 3

 

QELLIMI DHE FUNKSIONET

1.  Federata Shqiptare e Shahut eshte organizatë jofitimprurëse.

2.  Te ardhurat qe krijohen në FSHSH nga burime të ndryshme (ligjore) riInvestohen 100% per zhvillimin e aktivitetit te FSHSH-se.

3.  Federata Shqiptare e Shahut ka keto objektiva dhe detyra:

  1. Të zhvillojë, promovojë, kontrollojë dhe rregullojë aktivitetin sportiv të shoqatave e klubeve në Federatë, në të gjitha format,  në të gjithë territorin e Republikës së Shqiperisë, në përputhje me këtë statut.
  2. Të ndihmojë në mënyrë të kualifikuar në rritjen dhe zhvillimin e marrdhënieve miqësore ndërmjet anëtarëve të Federatës,  të mbrojë të drejtat e anëtarëve të saj dhe të kujdeset për zgjidhjen e problemeve tekniko-organizative e  sportive, duke u mbështetur në statut, rregullore, në legjislacionin shqiptar si dhe aktet ligjore ndërkombëtare të veprimtarisë së sportit të Shahut;
  3. Të drejtojë dhe të kujdeset për mbarëvajtjen e të gjithë gjyqtarëve të FSHSH-së, kombetarë e ndërkombetarë të aderuar në federatë.
  4. Te organizojë Kampionatin Kombëtar Ekipor dhe Individual dhe të shpallë Kampionin  Kombëtar dhe ekipin Kampion në sportin e Shahut;
  5. Te përfaqësojë Republikën e Shqiperisë ne FIDE dhe ECU.
  6. Të organizojë ekipin kombëtar dhe të marrë pjesë në veprimtaritë sportive ndërkombetare ose të autorizojë pjesmarrjen e anetarëve të saj në këto veprimtari.
  7. Të organizojë në Republikën e Shqiperisë veprimtari sportive ndërkombëtare dhe të japë leje për organizimin e tyre nga antaret e saj. 

                                                                                                                  

K R E U   II

 

ANTARËSIA

 

NENI  4

 

ANËTARËT

 1. Anëtarët e FSHSH duhet të jenë  subjekte/ente te njohura nga “Ligji për Sportin” te cilët pranojnë aderimin pranë saj, duke respektuar statutin dhe rregulloret e funksionimit të FSHSH.
 2. Anëtaret e regjistruar në FSHSH janë të detyruar të kontribuojnëpër FSHSH  nëpërmjet pagimit te kuotizacioneve të përcaktuara nga A P.
 3. Selia e nje antari të FSHSH është  në  territorin shqiptar. 
   

NENI  5

 

E DREJTA E FITITMIT TE ANTARËSISË

 1. Kushdo që përmbush kushtet dhe kërkesat e Ligjit për Sportin dhe Statutit të FSHSH,  mund të kërkojë  të drejtën e  anëtarësisë në FSHSH, në përputhje me rregullat e legjislacionit në fuqi.
 2. Komiteti Drejtues i jep aplikuesit të drejtën e të qënit antar provizor i federatës deri në asamblenë e rradhës. Antari provizor nuk ka të drejtë vote në asnjë organ të FSHSH dhe nuk mund të ushtrojë të drejtat që lidhen ngushtësisht me cilësinë të qënit anëtar
 3. Asambleja e Përgjithshme vendos mbi antarësine e një anëtari, por gjithsesi Asambleja  nuk mund ta refuzojë kërkesën në rast se kërkuesi përmbush kushtet dhe kërkesat e Ligjit dhe Statutit.

NENI 6

 

TE DREJTAT E ANËTAREVE

 Aëntari i Federates Shqiptare të Shahut ka të drejtë: 

 

1.      Të pajiset me kartën e  antarësimit.

2.      Të pajiset me statutin dhe rregulloret e FSHSH.

3.      Të përfaqësohet me të drejtë vote në Asamblenë e Përgjithshme.

4.      Të informohet  lidhur me vendimet  e mara nga organet drejtuese të federatës

5.      Të pajiset falas me botimet e ndryshme që bën FSHSH.

6.      Të marë pjesë në aktivitetet zyrtare e miqësore, kombëtare dhe ndërkombëtare që organizon FSHSH.

7.      Të njihet më parë me programin e mbledhjes së Asamblesë së Përgjithshme dhe dokumentacionin pëkatës

8.      Gjithashtu përveç të drejtave të sipërcituara, anëtari ka edhe çdo të drejtë tjetër që buron nga ky Statut apo nga Legjislacionin shqiptar në fuqi.

 

NENI 7

 

DETYRIMET E ANETAREVE

 

Anëtari I FSHSH ka detyrim:

1.   Të jetë korrekt ndaj federatës, duke respektuar detyrimet ligjore dhe statutuore si dhe duke respektuar etikën sportive dhe sjelljen e ndershme karshi çdo subjekti të angazhuar me FSHSH.

2.   Të paguajë detyrimet  financiare ndaj FSHSH..

3.   T’i komunikoje FSHSH  çdo ndryshim në statutet dhe rregulloret e brendshme si dhe çdo detyrim në listën e personave të autorizuar të përfaqësojnë anëtarin pranë FSHSH, apo palëve të treta.

4.   Të pranojë dhe t’u nënshtrohet statuteve dhe rregulloreve të FSHSH si dhe të organizatave ndërkombëtare.

5.   Të njohë parimet e ndershmërise, integrietit dhe sjelljes korrekte sportive.

6.   Të njohë autoritetin e gjykatave të arbitrazhit sportive sipas ligjeve dhe marrëveshjevë në të cilat FSHSH merr pjesë.

7.   Të pranojë autoritetin e Komisionit Kombëtar Antidoping.

8.   Të njohë të gjitha detyrimet e tjera qe burojnë nga ky statut, apo nga legjislacioni shqiptar në fuqi.

 

NENI 8

 

PEZULLIMI

1.   Në rast të shkeljes serioze të Statuteve, rregulloreve, direktivave dhe vendimeve të FSHSH – së, Asambleja e Përgjitshme mund të vendosë pezullimin e anëtarësisë për një periudhë deri në 2 vjet.

2.   Në raste urgjente K.D. mund të vendosë pezullimin  provizor deri në thirrjen e  asamblesë së  rradhes, e cila do te shprehet me një vendim, sipas pikës 1 të këtij neni.

3.   Pezullimi  i anëtarësisë pezullon çdo të drejtë që anëtari ka në lidhje me FSHSH, për sa kohë pezullimi është në fuqi.

NENI  9

HUMBJA E STATUSIT TE ANËTARIT

1.      Statusi i anëtarit mbaron me dorëheqjen ose përjashtimin e antarit.

2.      Humbja e statusit të antarit nuk e liron atë nga detyrimet financiare te papërmbushura kundrejt FSHSH, ose antarëve të tjerë. Humbja e statusit të antarit përjashton anëtarin  nga të gjitha të drejtat që lidhen me FSHSH- në, veçanërisht nga ato që lidhen me kapitalin e regjistruar në FSHSH.

3.       

 

NENI   10

 

DORËHEQJA E ANËTARIT

1.      Një anëtar mund të paraqesë me shkrim kërkesën e tij për dorëheqje, e cila në cdo rast hyn në fuqi vetëm në fund të vitit financiar.

 

K R E U  III

 

ORGANIZIMI

 

NENI   11

 

ORGANET  DREJTUESE

Organet  drejtuese të FSHSH janë:

1.  Asambleja e Përgjithshme.

2.  Presidenti.

3.  Komiteti Drejtues.

4.  Sekretari I Përgjithshëm

 Komisionet:

1. Komisioni i Disiplines.

2. Komisioni i Këshillit të Trajnerëve

3. Komisioni I Apelit

3. Komisioni Tekniko-Arbitër.

4. Komisioni i Finances 

5.Akademia  e ShahutNENI  12

 

ASAMBLEJA E PËRGJITHSHME

 

1.  Asambleja e Përgjithshme është organi më i lartë i FSHSH. Vetëm një Asamble e mbajtur në përputhje me rregullat e këtij statuti ka autoritetin të marrë vendime.

2.  Asambleja e Përgjithshme përbëhet nga të gjithë antarët e FSHSH, të cilët përfaqësohen me 1 (nje) votë secili.

3.  Në Asamblenë e Përgjithshme marrin pjesë pa të drejtë vote, anëtarët e nderit të miratuar  nga Asambleja e Përgjithshme, anëtaret e Komitetit Drejtues dhe Sekretari i Përgjithshem i FSHSH-së, si dhe çdo person tjetër që Asambleja vendos të jetë prezent.

4.  Asambleja e Përgjithshme mund të vendosë që mbledhja të zhvillohet me dyer të hapura për  publikun, sipas propozimeve te KD.

 5.  Këta persona nuk kanë të drejtë vote dhe në çdo rast mund të diskutojnë vetëm me leje të drejtuesit të Asamblesë. 

 

NENI   13

 

KOMPETENCAT E ASAMBLESË SË PËRGJITHSHME

 

Asambleja e Përgjithshme e FSHSH  ka këto kompetenca:

a.       Miraton ndryshime të statutit të FSHSH  në  përputhje me ligjin.

b.      Miraton llogaritë vjetore të Federatës.

c.       Miraton raportin e Komitetit Drejtues të FSHSH.

d.      Voton buxhetin e FSHSH.

e.       Miraton organin e kontrollit financiar të pavaruar nga FSHSH  sipas ligjeve në fuqi.

f.       Përcakton numrin e plotë të antarëve të Asamblesë së Përgjithshme.

g.      Zgjedh Presidentin e federatës.

h.      Zgjedh anëtarët e Komitetit Drejtues.

i.        Miraton propozimet e anëtarëve për dhënie të titujve të nderit brenda juridiksionit të federatës.

j.        Miraton pranimin, përjashtimin, pezullimin apo dorëheqjen e një anetari sipas parashikimit në këtë statut.

k.      Miraton kalendarin e aktiviteteve te programuara nga KD

l.        Deklaron shkrirjen e federatës dhe likujdimin e veprimeve të saj financiare.

 

NENI 14

 

EMËRIMI I DELEGATËVE

1.  Anëtarët, dërgojnë pranë  federatës personat zyrtarë të autorizuar për përfaqësimin e tyre.

2.  Delegatët  duhet të kenë autorizim, prokurë të shoqatës, klubit sportiv etj;që vërteton se ai është përfaqësues me të drejtë vote.

3.  Delegatët zyrtarë duhet të kënë dokumentin e identifikimit.

4.  E drejta e votes nuk mund t’i delegohet nje anëtari tjetër.

5.   Anëtarët janë të detyruar që të sjellin emrat e personave  të autorizuar për t’u  përfaqësuar me të drejtë vote në Asamblenë e Përgjithshme  pranë sekretariatit të FSHSH, jo më vonë se 20 ditë përpara datës së zhvillimit të Asamblesë.

 

NENI 15

 

NUMRI DHE PËRCAKTIMI I  DELEGATËVE:

1.  Numri i delegatëve pëcaktohet si më poshtë:

   1. Cdo klub sportiv ka 1 (një) delegat.
   2. Cdo shoqatë sportive ka 1 (nje) delegat.
   3. Cdo shoqëri sportive ka 1( një) delegat.

2.  Cdo delegat ka të drejtën e 1 (një) vote

3.      Nuk mund të përfaqësohet me të drejtë vote në Asamblenë e Përgjithsme të FSHSH:

a.       Sekretari apo drejtori ekzekutiv i një klubi sportiv, shoqate apo shoqërie  sportive

b.       Persona që kanë qene perfaqësues me të drejtë vote në një federatë tjetër. 


 

NENI 16

                                                              

ASAMBLEJA E PERGJITHSHME E  ZAKONSHME 

1.  Asambleja e Përgjithshme e Zakonshme thirret nga Komiteti Drejtues dhe/ose Presidenti,  jo më pak se një herë në vit. Njoftimi për mbledhjen e Asamblesë duhet t’u dërgohet antarëve 30 ditë përpara ditës së zhvillimit të saj.

2.  Rendi i ditës vendoset nga KD.  Cdo material i mbledhjes duhet t’u dërgohet aanëtareve të paktën 10 ditë përpara zhvillimit të Asamblesë

3.  Cdo anëtar ka të drejtë të propozojë përfshirjen në rendin e ditës të një çështje. Kjo kërkesë duhet të paraqitet në sekretariatin e FSHSH  20 ditë përpara mbledhjes.

 

NENI 17

 

RENDI I DITËS PËR ASAMBLENE E PERGJITHSHME TE ZAKONSHME 

Rendi i ditës për Asamblene e Pergjithshme te Zakonshme  duhet të përfshijë të paktën çështjet e mëposhtme :

a.       Verifikimi I përbërjes së mbledhjes.

b.      Raporti i Presidentit

c.       Miratimi i raportit te aktiviteteve te K.D-së.

d.      Miratimi i raportit financiar

e.       Miratimi i veprimtarive financiare per vitin pasardhës.

f.       Zgjedhjet per cdo vend vakant të organeve drejtuese

g.      Shqyrtimi i propzimeve per amendamentet në statutin e FSHSH.

h.      Diskutime nga antarët  për çeshtje të tjera.

i.         

NENI   18

 

ASAMBLEJA E PERGJITHSHME E JASHTËZAKONSHME

1.  K.D mund të thërrasë një Asamble të  Përgjithshme të jashtëzakonshme nëse mendohet se kjo eshte e domosdoshme

 1. Kur të paktën 1/3 e delegatëve të Asamblesë së FSHSH bëjnë kërkese me shkrim, KD është i detyruar të thërrasë një Asamble të Përgjithshme të jashtëzakonshme jo më vonë se 2 muaj pas marrjes se kërkesës. Nëse asambleja nuk mbahet, antarët që e kerkuan atë, mund ta thërrasin mbledhjen vetë, duke ngarkuar një kryetar të perkohshmën me një grup pune.

3.  Njoftimi për mbledhjen e asamblesë së jashtëzakonshme duhet t’u dërgohet antarëve të paktën 30 ditë përpara ditës së zhvillimit të saj.

4.  Rendi i ditës si dhe çdo dokument tjetër duhet t’u dërgohen  antarëve 10 ditë përpara datës së mbledhjes.

 1. K.D. vendos për rendin e ditës kur Asamblenë e thërret ai. Kur ajo mbahet me kërkesën e 1/3 të delegatëve, rendi i ditës duhet të përmbajë pikat e ngritura nga këta  antarë.

6.  Rendi i ditës i Asamblesë së Jashtëzakonshme  nuk mund të ndryshohet. 

 

NENI  19

 

VENDIMMARRJA

 1. Asambleja e Përgjithshme, qoftë e zakonshme, qoftë e jashtëzakonshme mund te marë vendime te vlefshme kur janë prezent më shumë se gjysma e delegatëve (50 % + 1) që kanë të drejtë të votojnë (kuorumi i mbledhjes është mbi 50% e anëtarëve të FSHSH). Asambleja i merr vendimet me shumicën e thjeshtë të votave të anëtarëve prezentë në mbledhje, përveç rasteve kur ky Statut përcakton një shumicë të cilësuar.
 2. Nëse kuorumi (50 % + 1) nuk arrihet në mbledhjen e parë, një Asamble tjetër e Pergjithshme duhet të bëhet 24 orë pas të parës, me të njëjtin rend dite. Nuk kërkohet kuorum I caktuar (50 % + 1të anëtarëve) për mbledhjen e dytë, perveçse kur në rendin e ditës janë parashikuar: amendeamente në statutin e FSHSH si zgjedhja e Presidentit dhe KD-së;pezullimi I një ose disa anëtarëve të një organi të FSHSH, përjashtimi I një anëtari të FSHSH, ose shkrirja e FSHSH-së. Në këto raste kuorumi I caktuar (50 % + 1 të anëtarëve) është I detyrueshëm për të filluar mbledhjen. Në çdo rast Asambleja voton dhe merr vendime lidhur me çdo çështje sipas shumicës që ky statut përcakton për çdo çështje specifike.Cdo vendim I marë pa respektuar kuorumin e mbledhjes dhe shumicën e kërkuar në votim është I pavlefshëm dhe nuk sjell pasoja.
 3. Asambleja e Përgjithshme nuk duhet të marë vendime për çështje që nuk janë parashikuar në rendin e ditës.
 4. Anëtaret ushtrojnë të drejtën e tyre të votimit përmes delegatëve të tyre  zyrtarë në përputhje me ligjin dhe këtë statut. Një delegat nuk mund të përfaqësojë më shumë se një anëtar.
 5. Vendimet  e asamblesë duhet të merren me votim të hapur,  me përjashtim të rastit kur 1/3 e delagatëve kërkojne votim te fshehtë.  Kur votohet  lidhur me persona të caktuar apo  për  cështje të lidhura me persona të caktuar, në cdo rast votohet me votë të fshehtë.
 6. Nuk lejohet kalimi  me prokurë apo çdo akt tjetër i të drejtës për të votuar nga delegati votues.
 7. Vendimet e marra nga Asambleja hyjnë në fuqi një ditë pasi ato jane miratuar, me përjashtim te rasteve kur Asambleja vendos per nje date te mevonshme ose ia delegon kete te drejte KD-së.            
 8. Vendimet e Asamblesë së Përgjithshme qoftë të zakonshme, qoftë të jashtëzakonshme, të cilat janë marë në shkelje të këtij statuti ose të ligjit, janë absolutisht të pavlefshme.Cilido anëtar mund të kërkojë konstatimin e pavlefshmërisë përpara organeve kompetente.          

 

NENI   20

 

DREJTIMI I ASAMBLESE SE PERGJITHSHME

 1. Asambleja e Pergjithshme duhet te drejtohet nga Presidenti, ose zv/ presidenti.Në rastin që dhe ai mungon, asambleja drejtohet nga anëtari më I vjetër I KD, ndihmuar nga dy antarë të KD, të cilët zgjidhen nga KD.
 2. Asambleja miraton komisioin e votimit te perbere nga 3 persona.
 3. Drejtuesi i mbledhjes eshte pergjegjes per respektimin e rendit te dites. Ai percakton edhe kohen ne dispozicion te cdo antari per diskutim.
 4. Procedura e mbajtjes se procesverbalit te mbledhjes drejtohet nga Sekretari i Pergjithshem i cili i dërgon kopje cdo anëtari  brenda 20 diteve pas datës se mbledhjes.

NENI  21

 

ZGJEDHJET

1.   Zgjedhjet për organet drejtuese mbahen me votim të fshehte.

2.   Zgjedhjet për organet drejtuese( me perjashtim te Presidentit) zhvillohen kur arrihet një kuorum votash (50% + 1) të gjithë delegatëve të FSHSH. Shpallet I zgjedhur cdo kandidat që merr (50% + 1) të delegatëve të FSHSH. Në rast se në votimin e parë asnjë nga kandidatët nuk arrin shumicën e kërkuar (50% + 1), të gjithë delegatëve të FSHSH, mbahet një votim I dytë ndërmjet dy kandidatëve që kanë marë më shumë vota. Në zgjedhjet e dyta shpallet fitues kandidati që ka marë shumicën e thjeshtë të votave të nëtarëve prëzentë. Në rast se votat përsëri janë të barabarta, zgjedhjet përsëriten ndërmjet këtyre dy kandidatëve edhe një herë. Në rast se edhe pas këtij votimi të fundit përsëri votat janë të barabarta, kandidati fitues do të përcaktohet nga shorti, I cili organizohet nga komisioni I votimit.

3.  Zgjedhja e Presidentit te FSHSH ka nevoje per 2/3 e votive te delegatreve prezente ne mbledhje.Ne rastet kur asnjeri nga kandidatet nuk arrin te mare 2/3 e votive, atehere dy kandidatet qe kane mare numrin me te madh te votave ne raundin e pare , kualifikohen per raundin tjeter.Ne raundin tjeter, zgjidhet direct kandidati qe ka numrin me te madh te votive.Ne rastin e mumrit te votive te barabarta pas raundit te dyte, zbatohen rregullat e percaktuara ne piken 2.

4.  Cdo kandidat duhet te propozohet nga te pakten nje anetar i  FSHSH,  jo me vone se 20 dite para datës se zhvillimit të Asamblese.

 

NENI 22

 

PRESIDENTI

 

Kandidati per President duhet :

 • Të jetë shtetas shqiptar, me banim ne Shqiperi.
 • Të ketë arsim të larte.                                                                             
 • Të ketë figure të paster morale.
 • Të ketë moshen mbi 30 vjec.
 • Të mos jetë i dënuar nga organet e drejtësisë shqiptare dhe të huaja;
 • Të mos ketë konflikt interesash me postin e presidentit;
 • Te ketë kontribuar në sportin e shahut mundësisht si sportist, trajner, gjyqtar, gazetar apo donator (financues)

NENI 23

 

DETYRAT E PRESIDENTIT

1.      Detyrat e Presidentit jane si me poshte:

a)      Të përfaqësojë FSHSH.

b)      Të kërkojë thirrjen e A.P dhe të thërrasë mbledhjet e K.D.-së

c)      Të drejtojë Asamblenë e Përgjithshme po ashtu edhe takimet e K.D-së

d)     Të siguroje zbatimin e vendimeve të A.P dhe të K.D.-se

e)      Në rastin kur Presidenti mungon më shumë se tre muaj në ushtrimin e detyrës, KD ngarkon zv/presidentin për të ushtruar  detyrat e tij.

f)       Ne rastin kur Presidenti jep dorëheqjen, apo në rastin e pikës e, KD  cakton  zëvendëspresidentin  të kryejë funksionet e Presidentit përkohësisht, deri në thirrjen e Asamblesë së Jashtëzakonshme.

 

NENI 24

 

KOMITETI DREJTUES

1.   Komiteti Drejtues perbehet nga 7 (shtatë) anëtarë duke përfshire  Presidentin, si anëtar ex. Officio dhe 6 (gjashtë) anëtarë të tjërë të zgjedhur nga Asambleja.

2.  Kanditati per anëtar i Komiteti Drejtues duhet:

a.       Te jetë shtetas shqiptar, me banim ne Shqipëri.

b.      Të ketë arsim dhe formim të lartë.

c.       Të ketë figurë të pastër morale.

d.      Të ketë aftësi organizimi dhe komunikimi.

e.       Të mos jetë i dënuar nga organet e drejtësisë shqiptare dhe të huaja.

f.       Të mos jetë njëkohësisht trajner, gjyqtar, veëzhgues, sekretar klubi, apo anëtar i nje organi gjykues të FSHSH.

g.      Të mos jetë njëkohesisht anëtar I nje federate tjetër (antar komisioni, kolegjiumi) etj.

h.      Të mos jetë i dënuar nga një federatë sportive per thyerrje disipline, përdorim dopingu, apo për abuzime financiare.

i.        Të jetë i propozuar nga një anëtar i federatës.(klub sportiv, apo shoqatë antare)

j.        Të mos ketë konflikt interesash me të qënit anëtar i KD. 

k.      Mundësisht të ketë ushtruar sportin e shahut si sportist, trajner apo gjyqtar I cilësisë sportive.

 

 1. Anëtarët që  propozojnë kandidatin nuk duhet të  jenë të pezulluar.
 2. Propozimet  për organet drejtuese, bashke me kurrikulumin dhe  të dhënat e nevojshme për kandidimin e tyre, duhet të dërgohen nga anëtarët tek Sekretariati i Përgjithshëm i FSHSH. Sekretariati  i Përgjithshëm mbledh dokumentacionin e kandidaturave  dhe ia paraqet K.D-se per miratim. Lista e miratuar e  kandidateve te cilet plotësojne kushtet, i njoftohet anëtarëve  së bashku me rendin e ditës së Asamblesë.
 3. Nje antar i FSHSH nuk mund te propozoje me shume se nje kandidat per antar të KD.

 

 

NENI 25

 

KOHEZGJATJA E MANDATEVE

1.  Mandati i organit të Presidentit, Sekretarit të Përgjithshëm dhe antëarëve të Komitetit Drejtues ështe 4–vjeçar, me të drejtë rikandidimi të menjëhershëm dhe të pakufizuar.Në rastin e plotësimit të vendeve vakante, kandidati I zgjedhur vazhdon mandatin deri në përfundimin e kohës normale të mandatit.

2.  Organet plotësojnë vendet e mbetura vakante të anëtarit të saj në mbledhjen e asamblesë së rradhës nëpërmjet votimit siç parashikohet në starut për zgjedhjet e FSHSH.

 

NENI 26

 

MBLEDHJET

1.  K.D. mblidhet jo më pak se gjashtë herë në vit.

2.  Mbledhja drejtohet nga Presidenti.

3.  Presidenti bën njoftimin për mbledhje 14 ditë përpara zhvillimit të mbledhjes. 1/3 e anëtareve të K.D-së i kërkojnë Presidentit mbledhjen e K.D-se jashtë radhe. Presidenti duhet të mbajë mbledhjen brenda 3 (tre) javëve pas marrjes se kërkesës.

4.  Sekretari i Pergjithshem duhet te marre pjese në takimet e K.D.-së pa të drejtë vote.

 1. Mbledhjet e K.D-së nuk mbahen në publik. K.D. mund të ftojë palë të treta të marrin pjesë. Keto pale te treta nuk kanë të drejte votimi dhe mund te shprehin opinionet e tyre vetëm me miratimin e Presidentit të FSHSH.
 2. Për mbledhjet e KD  mbahet procesverbal, i cili firmoset nga Presidenti, Sekretari i Pergjithshm dhe nga cdo anëtar i K D pjesmarres ne mbledhje. Vendimet duhet te zbardhen brenda pese(5) diteve dhe të bëhen publike.

7.  Procesverbali i mbledhjeve të K.D. ruhet ne arkiv në dy kopje Për demtimin, falsifikimin apo humbjen e procesverbalit, pergjegjesit mbajne pergjegjesi ligjore.

 

NENI 27

 

KOMPETENCAT E KOMITETIT DREJTUES

 

K.D ka keto kompetenca:

a.   Të menaxhojë dhe drejtojë punët e FSHSH.

b.  Të planifikojë aktivitetet dhe kalendarin e veprimtarive.

c.   Të përcaktojë për secilin punonjës të FSHSH specifikat e punës.

d.  Të monitorojë administrimin e FSHSH.

e.   Të zgjedhë z/v presidentin.

f.   Të përgatisë dhe të mbajë Asamblenë e Përgjithshme të  Zakonshme dhe atë jashtëzakonshme.

g.  Të hartojë projekt-buxhetin.

h.  Të emerojë dhe shkarkojë anëtaret e organeve gjykuese.

i.     Të emerojë dhe kur e sheh te arsyeshme të shkarkojë anëtaret e Komisioneve të përhershme.

j. Të përcaktojë, organizojë dhe anullojë aktivitete zyrtare te nivelit kombëtar dhe ndërkombëtar.

k.   Të mbajë lidhje me organizata sportive kombëtare dhe ndërkombëtare.  Gjithashtu të ushtrojë të drejtën për të propzuar përfaqësues të FSHSH per t’u zgjedhur në këto organizata.

 

NENI   28

 

VENDIMMARRJA

 

1. K.D fillon mbledhjen vetem kur jane te pranishem me shume se gjysma e anëtarëve të tij.

2. K.D. merr vendime me 50% + 1 të anëtareve të pranishëm. Në rastin e votave të barabarata, Presidenti ka votë vendimtare kur votimi eshte i hapur.

3. Ne rast se nje anetar i K.D  ka konflikt interesash me çështjen për të cilën vendoset, ai përjashtohet nga debati dhe votimi për këtë  çështje.

4. Vendimet e marra rregjistrohen ne procesverbal.

5. Vendimet e marra nga K.D. hyjnë në fuqi menjëherë, përveç rasteve kur KD  vendos ndryshe. 

 

 

 

 

 

K R E U   IV

 

SEKRETARI I PËRGJITHSHËM

 

 

NENI  29

1. Sekretari i Përgjithshëm është organi administrativ i FSHSH.

2. Ministri Përgjegjës për Sportet miraton  njërën nga kandidaturat e paraqitura  për Sekretar te Pergjithshëm,  të  propozuara nga K.D  dhe  të konfirmuara nga Presidenti.

3. Sekretari i Pergjithshëm mund te pezullohet nga KD per shkelje te renda statutore apo abuzime të ndonjë natyre tjetër  të  ligjit.

4. Kandidati për Sekretar të  Përgjithshëm duhet:

a.       Të jetë shtetas shqiptar, me banim në Shqipëri.

b.      Të ketë arsim të lartë, mundësisht Universitetin e Sporteve, jurist, ekonomist.

c.       Te kete figure të paster morale.

d.      Të ketë aftësi organizimi, drejtimi dhe komunikimi.

e.       Të ketë moshën mbi 30 vjeç.

f.       Të mos jetë i dënuar nga organet e drejtesisë shqiptare dhe të huaj.

g.      Të mos jetë njekohesisht trajner, gjyqtar, vëzhgues, sekretar klubi apo anëtar i nje organi gjykues të FSHSH.

h.      Të mos jetë  njëkohësisht anëtar i nje federate tjetër ( anëtar komisioni, kolegjiumi etj);

i.        Të mos jetë i dënuar nga një federatë sportive për thyerje disipline, përdorim dopingu apo për abuzime financiare.

j.        Të mos ketë konflikt interesash me të qënit Sekretar i Pergjithshëm.

5. Funksionet e Sekretarit të Përgjithshëm janë :

a.       Të zbatojë vendimet e K D.

b.      Të bëjë përgatitjet për Asamblene e Përgjithshme dhe për mbledhjet e organeve të  tjera dhe komisioneve.

c.       Të njoftojë  rendin e ditës së Asamblesë së Përgjithshme dhe të takimeve të K.D.-së

d.      Të mbajë korrespondencën e FSHSH.

e.       Të mbajë librat e llogarisë së FSHSH.

f.       Sekretari i Përgjithëshm është drejtuesi i Sekretariatit të FSHSH.

 

6.      Ai është pergjegjës per mbarëvajtjen, funksionimin dhe  menaxhimin e stafit që punon brenda tij.

7.      Ai është përgjegjës për veprimtarinë ekonomike, financiare të FSHSH.

8.      Ai merr pjesë rregullisht në Asamblenë e Përgjithshme, takimet e K.D-së dhe  të  gjitha organet e tjera drejtuese të federates  në rol keshillues. Nëse ai nuk është në gjendje të marë pjesë, duhet të caktojë një zëdhënës.

9.      Të informojë strukturat përkatëse shtetërore për mirëmenaxhimin e grantit, financimeve apo lehtësimeve fiskale që bën shteti për federatën .
 

 

 

NENI 30

 

PËRJASHTIMI I NJË PERSONI TË ZGJEDHUR

 

1. KD mund të pezullojë një anëtar të federatës  për shkelje statutuore, abuzime financiare të faktuara nga organi kompetent për arsye të parashikuara në nenin 5.3 të këtij Statuti, ( mungese të infrastrukturës sportive, stafet drejtuese, sportistë të licencuar), apo për ndonjë shkelje apo veprim tjetër  në kundërshtim me ligjin apo statutin, si dhe të propozojë përjashtimin e anëtarit në Asamble.

2. Asambleja e Përgjithshme ka autoritetin që ta përjashtojë një antar kur propozimi për përjashtim votohet nga të paktën 2/3 e antarëve Të drejtën e propozimit e ka 1/3 e anëtarëve, ose KD.

3. Kur 1/3 e anëtarëve të federatës kërkon shakarkimin e Presidentit, apo cilitdo organi tjeter drejtues të FSHSH, nëpërmjet një kërkese për Asamble të Jashtëzakonshme, apo një mocioni mosbesimi, për një arsye të paraqitur në kërkesë, Asambleja ka autoritetin për të marë vendimin, kur ky propozim votohet pro nga të paktën 50 + 1 % e anëtarëve të FSHSH.

 

                                                                  K R E U    I V

FINANCA

NENI 31

PERIUDHA FINANCIARE 

1.      Periudha financiare do të jetë viti kalendarik prej 1 JanarIt deri në 1 Dhjetor të cdo viti.

2.      Lidhur me çeshtjet financiare, FSHSH zbaton legjislacionin përkatës në fuqi.

                                                              NENI 32

       BURIMET FINANCIARE

1.      Të ardhurat e Fedratës Shqiptare të Shahut sigurohen nga:

a)      Granti I përcaktuar nga Ministria Përgjegjëse për Sportin.

b)      Regjistrimet vjetore të anëtarëve.

c)      Të ardhurat e krijuara nga marketingu I të drejtave që gëzon FSHSH.

d)     Nga sponsorizimet, donacionet, dhurimet, financimet nga shteti dhe burime të tjera te lejuara.

e)      Nga licensimi i traniereve, sportisteve, gjyqtareve, mjekeve, vezhguesve, specialisteve, amatoreve.

f)       Nga kuotat e anëtaresimit në FSHSH.

g)      Të ardhurat nga FIDE dhe ECU.

NENI  33

NDALIMI I PËRDORIMIT TË STIMULANTËVE 

1. FSHSH ndalon që anëtarët e saj në aktivitetet sportive kombëtare apo ndërkombëtare të përdorin substanca të ndaluara stimuluese. Në rast konstatimi të përdorimit të këtyre substancave,  FSHSH merr masa dhe trajton rastet në përputhje me rregulloret e FIDE dhe ECU.

2. FSHSH njeh dhe pranon autoritetin e Komisionit Kombëtar të Antidopingut.

NENI 34

ZGJIDHJA E MOSMARRËVESHJEVE:

Vendimet e organeve drejtuese të organizatave sportive që bien në kundërshtim me ligjin dhe me statutin e tyre nuk mund të jenë objekt ankimi në  dhe gjykimi në Gjykatën Civile. Kunsër këtyre vendimeve mund të apelohet në Gjykatën e Arbitrazhit Sportiv (K.A.S.)

 

 

K R E U   V

DISPOZITAT E FUNDIT 

NENI 35

1. Për çështjet që nuk parashikohen në këtë statut, do të zbatohet ligji Nr. 9376 date 21.04.2005 “Per Sportin”, Kodit Civil, ligji Nr. 8788 datë 07.05.2001 “Per Organizatat Jofitimprurese”, si dhe ligji Nr. 8789 datë 07.05.2001 “Per rregjistrimin e Organizatave Jofitimprurese”, si dhe akte te tjera ligjore dhe nënligjore qe rregullojne kete aktivitet.

2. Cdo ndryshim i statutit te FSHSH-së, përpara se të regjistrohet ne Gjykatën kompetente, miratohet me Urdhër të Ministrit përgjegjës për Sportin.

3. Në rast mosmarrëveshjesh brenda FSHSH-së, të cilat çojnë në paralizimin e aktivitetit dhe veprimtarisë së FSHSH-së, Ministri përgjegjës për Sportin ka të drejtë të pezullojë veprimtarinë e organeve drejtuese të FSHSH-së dhe të miratojë me mandat  te përkohshëm një Kryetar të FSHSH-së për të drejtuar veprimtarinë e kësaj Federate dhe për të përgatitur thirrjen e Asamblesë së Jashtëzakonshme Zgjedhore.

4. Ky Statut  hyn në fuqi sipas legjislacionit përkatës.

 

 

PRESIDENTI                                                SEKRETARI I PERGJITHSHEM                                                         

REZART    TACI                                                   MAJLINDA PILINCI 

Rregullore

REPUBLIKA E SHQIPËRISË
FEDERATA SHQIPTARE E SHAHUT
RREGULLORE
E BRENDESHME E KAMPIONATIT KOMBËTAR INDIVIDUAL
TË SHAHUT PËR TE RRITUR

 

GARA

KAMPIONATI KOMBTAR INDIVIDUAL PER TE RRITUR -2012

DATAT

14 PRILL-22 PRILL

VENDI

TIRANE

Salla shahut

DATA E FUNDIT PER APLIKIM

14 PRILL

SISTEMI

9 TURE SISTEM “ZVICERAN”

KOHA E TE MENDUARIT

90’(PER 40 LEVIZJET E PARA) + 30’ DERI NE PERFUNDIM

ORGANIZATOR

FEDERATA SHQIPTARE E SHAHUT

REZULTATET

6 vendet e para ftohen per pjesemarrje ne

“Turneun e Me te Mireve 2012”

 

 

1.RREGULLAT E PERGJITHSHME

1.1 Kjo rregullore permban rregullat per kampionatin kombetar individual per te rritur si dhe kalendarin e ndeshjeve.

2.PJESMARRJA DHE APLIKIMET

2.1. Ne kete kampionat mund te marrin pjese sportistet qe paguajne tarifen e regjistrimit dhe qe nuk kane marre ndonje mase disiplinore te meparshme, qe u ndalon pjesemarrjen ne kampionat.

2.2 Tarifa: Sportistet qe do te marrin pjese ne kampionat duhet te paguajne tarifen e licencimit prej 500 lekesh , per lojtaret  qe marrin pjese si individe dhe 300 leke per lojtaret  e listuar nga klubet sportive perkatese (plus antaresimin e klubit sportiv) 

Kjo pagese do te behet ne llogarine bankare te Federates Shqiptare te Shahut prane  Bankes Raiffeissen.

2.3. Aplikimi: Aplikimet behen ne menyre individuale, jo me vone se data 14 Prill,  ora 14 : 00.

Mandati i pageses se tarifes duhet te dorezohet para perfundimit te garave.

 

3.Kontrolli i regjistrimeve

3.1. Te gjithe sportistet duhet te mbarojne proceduren e regjistrimit brenda afatit te percaktuar ne rregullore dhe perpara mbledhjes teknike.

3.3. Sportistet qe nuk marrin pjese ne turin e pare nuk do te marrin pjese ne turin e dyte e per rrjedhoje nuk do te mund te vazhdojne garen.Ne raste te tilla tarifa e hyrjes nuk u rimbursohet.

4.Menyra e gares

4.1. Ciftimet e Kampionatit Individual Shqiptar per te rritur do te behen nga gjyqtaria nepermjet programit “Swiss Manager “ me 9 ture.

Koha e mendimit do te jete 90’ per 40 levizjet e para dhe 30’ shtese per perfundimin e gjithe ndeshjes.

4.2. Ne varesi te pjesemarrjes gjyqtaria ka mundesine te shtoje ose te heqe ture nga numri i pergjithshem I tureve te shpallura. Ne kete situate program I ri shpallet gjate mbledhjes teknike.

4.3. Rregjistrimi i ndeshjes është i detyrueshëm, deri   ne perfundim te ndeshjes.

4.4.  Vonesa  e sportistit mbi  30` per fillimin e ndeshjes, shkakton humbjen e saj.

4.5.  Eshte e detyrueshme fikja e telefonave celulare.

Konsatimi qofte edhe I  nje “zileje” te vetme në sallen e shahut, shkakton humbjen e ndeshjes.

4.6. Ndalohet komunikimi i lojtarëve në zonën e ndeshjeve.        

4.7.Për probleme personale lojtari është i detyruar të marrë leje tek gjyqtari, nese i duhet te largohet nga salla.

4.8. Lojtari qe mbaron ndeshjen, largohet nga salla me te mbaruar ate.

4.9. Nuk lejohet prania e spektatoreve ne sallen e zhvillimit te ndeshjeve.

4.10. Gjyqtaria ka kompetenca te plota per zbatimin e kesaj  rregulloreje (hartuar ne baze te rregullores se FIDE) . Vendimet e saj jane te formes se prere.

5. Ne rastet e barazise se pikeve;

5.1. Nese njeri nga 6 vendet e para ndahet ne menyre te barabarte pikesh nga me shume se 1 sportist atehere.

- Per renditjen e sportisteve me pike te barabarta do te merren parasysh piket Buchholz dhe Sonneborn-Berger.

- Ciftimet e ndeshjeve do te behen duke perdorur  renditjen e mesiperme. (Me i larti ne renditje me me te ultin e keshtu me rradhe).

5.2.Per te gjitha vendet e tjera shikohen sipas rradhes piket Bucholz dhe Sonneborn-Berger

 

6.Pretendimet

Komisioni I pretendimeve formohet sipas rregullores se Federates se Shqiperise. Pretendimet duhet te behen me shkrim, drejtuar kryegjyqtarit, deri 15 minuta pas perfundimit te turit.

7. Cmimet:

Per kampionin jepet nga Granti I Shtetit shperblimi 20 000 leke.

Cmimet nga ana e Presidentit te Federates do te behen te ditur ne castin e fillimit te gares.

8.Programi

Pershkrimi

Data

Ora

Kontrolli regjistrimeve

14.04.2012

12 : 30 – 14: 00

Mbledhja Teknike

14.04.2012

14 : 00 – 14 : 30

Shpallja e Listes

14.04.2012

14 : 30

Shpallja e ciftimeve te Turit 1

14.04.2012

15 : 00

Ceremonia e Hapjes

14.04.2012

15 : 30

Turi 1

14.04.2012

16 : 00

Turi 2

15.04.2012

  9 : 30

Turi 3

16.04.2012

16 : 00

Turi 5

17.04.2012

16 : 00

Turi 6

18.04.2012

16 : 00

Turi 7

19.04.2012

16 : 00

Turi 8

20.04.2012

16 : 00

Turi 9

21.04.2012

  9 : 30

Turet eliminuese

22.04.2012

16 : 00

Ceremonia e Mbylljes

22.04.2012

16 : 30

 

 

Gjyqtaria:

Shkelqim Lazaj – K /gjytar

Ermal Culi – Gjyqtar + Sekretar Gare

Arjan Bllaca- Gjyqtar

Majlinda Pilinçi-Sekretare e Pergjithshme 

Benefitet e shahut ne shkolla

 

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

 Pse shahu në shkolla?

Shahu në shkolla “ për më shumë njerëz inteligjentë”

Shahu ndihmon në zhvillimin e :

Ø  Aftësive njohëse: si vëmendja, kujtesa , të menduarit logjik, rrit përqëndrimin, memorjen, intelligjencën

 

Ø  Aftësive  thelbësore për zhvillimin e individit;

      Kreativiteti, nëpërmjet zgjidhjeve t e problemeve,

      Të menduarit kritik;

      Aftësia për të vlerësuar pikat e forta dhe të dobëta, 

      Gjykimi  I  vlerave;  

      Marja e  vendimeve.

      Promovon përdorimin e dobishëm të teknologjisë.

 

Ø  Sensit etik; përmirësime në qëndrimet  dhe sjelljen e përgjithshme,

      Shahu inkurajon vetëvlerësimin, konkurencën e shëndetshme, punën në grup, studimin e vazhdueshëm si një rrugë për të arritur objektivat dhe ka për qëllim përmirësimin personal.

      Rrit ndjeshëm performancën në mësime. Shahu shërben për të strukturuar kohën e lirë të fëmijës.

Benefite specifike :

·         Përqëndrimi- Fëmijët   zhvillojnë aftësinë e  vëzhgimit të kujdesshëm    dhe përqëndrimin . Nëse ata nuk  shikojnë  dhe kuptojnë se çfarë po ndodh, ata nuk mund të reagojnë, pavarësisht  se sa  të zgjuar  janë.

·         Përfytirimi  - Fëmijët janë të prirur për të imagjinuar  sekuencën  e veprimeve perpara se ato  të ndodhin. Shahu zhvillon  aftësinë  e kujtesës   nëpërmjet  trajnimit  për të zhvendosur gurët  në mendjen e tyre, duke filluar nga  një lëvizje ,  per te kaluar  më pas në disa lëvizje

·         Të menduarit e llogjikshëm  - Fëmijët  mësojnë  të mendojnë përpara se të veprojnë. Ata mesojne të pyesin veten "Nëse e bëj këtë, çfarë mund të ndodhë më pas, dhe si mund të përgjigjem? Me kalimin e kohës, shahu ndihmon zhvillimin  e durimit  dhe të  menduarit e llogjikshëm.

·         Vlerësimi I Opsioneve/ alternativave  - Fëmijët   mësojnë   të mos   veprojne instiktivisht, por të identifikojnë alternativat dhe të marrin parasysh të mirat dhe të këqijat e veprimeve të ndryshme.

·         Analiza  Konkrete - Fëmijët mësojnë  të vlerësojnë  rezultatet e  veprimeve dhe sekuencave  e veçanta  ,duke gjykuar nëse është e vlefshme apo jo.

·           menduarit  abstrakt – Fëmijët  mësohen  t’u   rikthehen detajeve  dhe t’i rivlerësojnë ato    në mënyrë periodike  duke I   konsideruar  ato ne  teresine e tyre . Ata gjithashtu mësojnë  modele të caktuara për t’i përdorur   dhe  zbatuar në lidhje me kontekstet dhe situatat  e ndryshme.

·         Planifikimi - Fëmijët  aftësohen  të zhvillojnë qëllime afatgjata dhe të ndërmarin një varg veprimesh drejt realizimit të tyre, si dhe të rivlerësojnë  planin e tyre , në lidhje me situatat dhe zhvillimet e reja .

·         Aftësia për  të ndërtuar strategji  -Fëmijët  Inkurajohen  në përpjekjet  për të vleresuar njëkohësisht faktorë të ndryshëm .

"Shahu kontribuon në zhvillimin e të menduarit strategjik,  përqendrimin , aftësitë analitike dhe zgjidhjen e problemeve . "

 

A .  Shahu si mjet edukativ:

 

Sfida kryesore për fëmijët duhet të jetë eksplorimi dhe zhvillimi I mënyrës së të menduarit

Mësuesit dhe edukatorët  kanë nevojë për nje menyre  të drejtpërdrejtë   procesin e mësimdhënies me  standarte ( aftësa  e të menduarit)

Në kushtet e mbingarkesës së programeve mësimore, është e rëndësishme që përmbajtja e programit te mesimeve te shahut  të mos shtrihet cdo dite.

Sfida kryesore për fëmijët duhet të jetë zbulimi dhe zhvillimi I rruges dhe  mënyrës se si ne mendojmë

Do të ishte ideale, nëse arrihet  qe ajo  të bëhet   në mënyrë argëtuese,.

 

B. Shahu si mjet mësimor:

Shahu I ka të gjitha cilësitë për të qënë një mjët I shkëlqyer mësimor

Për një përfitim maksimal prej tij, shahu do të duhet të futet në shkolla , jo për të zhvilluar lojtarët e shahut, por për të  rritur  më shumë zhvillimin e fëmijve.

Shahu mund të përdoret për të zgjidhur problemet edukative , vecanërisht në procesin e  mësimdhënies me standarte, “ aftësitë e të menduarit” 

Shahu, I përdorur jo për hir të të mësuarit të shahut, jo për të krijuar shhistë më të mirë, por për të ndihmuar që  shkollat të  nxjerrin  më shumë nxënësvë  inteligjentë, më të adaptuar me njohuritë bazë për botën, një të ardhme më të shkëlqyer për shoqërinë tonë.

 

 

Kupa E Shqiperise

KUPA E SHQIPERISE  2011 (rapid)

Turi I

    Lushnja-Teuta 0-2  (1-3)
    Roskoveci-Velciku: 1-1  (2-2)
    Idi-Butrinti:1-1   (2-2)

Turi II

    Teuta-Butrinti: 2-0  (3.5-0.5)
    Veleciku-Idi: 2-0  (3-1)
    Lushnja-Roskoveci: 0-2  (0-4)

Turi III

    Roskoveci-Teuta: 0-2 (1.5-2.5)
    Idi-Lushnja: 2-0     (3-1)
    Butrinti-Veleciku:1-1   (2-2)

Turi IV

    Teuta-Veleciku: 1-1   (2-2)
    Lushnja-Butrinti:0-2  (0.5-3.5)
    Roskoveci-Idi: 2-0   (3-1)

Turi V

    Idi-Teuta: 0-2  (1.5-2.5)
    Butrinti-Roskoveci: 1-1  (2-2)
    Veleciku-Lushnja: 2-0   (3-1)

 

Renditja e Kupes se Shqiperise:

    Teuta           9 pike
    Veleciku        7 pike
    Roskoveci      6 pike
    Butrinti          5 pike
    Idi                3 pike
    Lushnja         0 pike

 

Subcategories

 • Historiku

  Historiku i federates se shahut

 • Statuti

  Statuti i federates se shahut

 • Bordi Drejtues FSHSH

  Bordi Drejtues i FSHSH, i zgjedhur nga Asambleja Zgjedhore 28 Dhjetor 2016

  President z. Eduard Shalsi; Zv. President z. Erald Dervishi

  Anetare te Komitetit Drejtues : znj. Rozana Gjergji/ Cima ;z. Adrian Pustina;  z. Floran Vila; z. Kujtim Sejdini; z. Shpetim Nazarko

  Sekretare e Pergjithshme znj. Majlinda Pilinci

 • Dokumenta

  Dokumenta

 • Kontakt

  Adresa: Federata Shqiptare e Shahut

  Rr. Liman Kaba, Ish- Kompleksi Dinamo , Tirane

  Fb. Federata Shqiptare e Shahut

Kategoria I

Kategoria I
Kategoria I - Kjo hapesire eshte per kategorine e I-re

Kategoria II

Kategoria II
Kategoria II - Kjo hapesire eshte per kategorine e II-te

Kategoria III

Kategori\" data-mce-src=
Kategoria III - Kjo hapesire eshte per kategorine e III-te

Kategoria IV

Kategoria IV
Kategoria IV - Kjo hapesire eshte per kategorine e IV-rt

Kategoria V

Kategoria V
Kategoria V - Kjo hapesire eshte per kategorine e V-te